2016 m. vasario 23 d., antradienis

Apelsinų cukatos

Tai mano vaikystės skonis. Pamenu pirmą kartą mama gražiai nuluptos apelsino žieveles užmerkė į vandenį. Kartas nuo karto vandenį nupildavo ir užpildavo nauju.
Nupiltas vanduo dieviškai kvepėdavo, o į klausimą "kas čia bus?" ji atsakydavo: "kantrybės ir sužinosi. Taip ir laukdavau kelias dienas, kol ateidavo "ta" paslaptinga diena, kai mama darydavo šitą skanėstą.
Pabandžiau atgaivinti prisiminimus ir vaikystės skonį.

VAIKYSTĖS PRISIMINIMO SKONIS SUSIDEDA IŠ:

4-ių apelsinų žievelės
0,400 g. cukraus
0,300 ml.vandens

Nuluptas žieveles užmerkiu į vandenį. Ten jos praleidžia kelias dienas, nuolat keičiant vandenį. Taip dingsta kartumas ir suminkštėja žievelės.
Išmirkusias žieveles supjaustau nedideliais šiaudeliais. Į puodą pilu 0,300 g. cukraus ir 0,300 ml. vandens, bei pjaustytas žieveles. Verdu ant mažos ugnies (apie pora valandų), kol skystis išgaruoja. Vėliau, iškrečiu cukatas ant kepimo indo, apibarstau likusiu ( 0,100 g.) cukrumi ir pašaunu į orkaitę dar 1-1,5 val. 50 laipsnių temperatūroje.

 


Aišku, galite gaminant cukatas naudoti ir daugiau cukraus. Cukrus cukatų nesugadins, bet man norėjosi, kad valgant cukrus neužgožtų apelsino aromato.
Labai skanu kramsnoti, kaip saldžią užkandėlę ar panaudoti kepiniams.

Skanaus ;)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą