2014 m. balandžio 25 d., penktadienis

Kiaulienos befstrogenas

Apie šį patiekalą sklando legendos. Ir ne tik apie patiekalo kūrėją, bet ir patiekalo sudėtį.
Įvairūs šaltiniai pavadinimą kildina iš kokios nors didelės ir svarbios Stroganov šeimos, galbūt Aleksandras Grigorjevič Befstrogenas iš Odesos ar diplomatas grafas Pavel Stroganov.
Neseniai teko girdėti kitą versiją, recepto pradžia prasidėjo nuo prancūzų virėjo André Dupont, kuris tarnavo pas grafą Stroganovą, kuris dėl garbingo amžiaus turėjo problemų su dantimis. Todėl virėjas supjaustė mėsą mažais gabaliukais, kad palengvintų savo pono gyvenimą.
Pats patiekalas paplito po visą pasaulį ir įgavo skirtingų šalių koloritą. Vienose šalyse jis gaminamas su jautiena, kitose su kiaulienos nugarine ar net vištiena, bei krevetėmis. 
Padažo ingredientai irgi skiriasi vieni naudoja garstyčias, kiti pomidorų padažo ar daržovių salsos.

Befstrogenas pagal mane:
~ 1 kg. kiaulienos sprandinės.
1 v.š. miltų
1 v.š. aliejaus
15 vnt. vidutinių pievagrybių
300 ml. grietinės
prieskonių pagal skonį, žalumynų (krapų, petražolių)

Mėsą nuplauname, labai gerai nusausiname ir supjaustome apie 1 cm. dydžio juostelėmis. Apvoliojame miltais ir dedame į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi. Gerai įkaitinta keptuvė reikalinga tam, kad kepant ant mėsos gabaliukų susidarytų skysčius sulaikanti plutelė. Mėsa turi apkepti, o ne išsitroškinti. 
Pievagrybius nuvalome ir supjaustome į keturias dalis. Dedame į keptuvę su mėsa ir apkepiname. 
Apkepinus mėsą su pievagrybiais į keptuvę dedame grietinę ir prieskonius. Ugnį sumažiname iki minimumo ir troškiname apie 5-10 min. Išjungiame ugnį, apibarstome žalumynais ir leidžiame pailsėti.
Patiekiama su bulvėmis ar makaronais.
Skanaus


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą