2014 m. kovo 21 d., penktadienis

Hachis parmentier (piemens pyragas) arba paprasčiausiai bulvių apkepas


Pirmą kartą šį patiekalą paragavau pas prancūzę šeimininkę. Skonis buvo įdomus, bet labiausiai nustebino paprastų ingredientų nepaprastas pateikimas. Juk galima paprasčiausi vienam lėkštės šone dėti bulvių košės, kitam šone kotletą (jei jau tingi terliotis su kotletais ar neturi laiko, tiks ir kepintas faršas) ir pirmyn, bet....
O kur dar tas skambus, paslaptingas pavadinimas... hachis parmentier ... Tik verčiant šį pavadinimą sužinome, kad su romantika ir paslaptingumu jis neturi nieko bendro, nes tai - piemens pyragas.
Prancūzai nebūtų prancūzais, jei nesugalvotų kažko įdomaus.

Dabar šis patiekalas pakankamai dažnas svečias mano namuose. Jo receptą galima kaitalioti pagal nuotaiką ir norą, pridedant kitų ingredientų ( virtuvė ta vieta kurioje verta eksperimentuoti), bet pagrindinis ir paprasčiausias šis.

Tai norint pasigaminti hachis parmentier (bulvių apkepą) JUMS REIKĖS:

Bulvių košės (kiekis priklauso nuo indo kuriame kepsite, aš naudojau košę iš 10 vidutinių bulvių).
500 g. kiaulienos / jautienos  faršo
1 svogūnas
druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių
100 g. fermentinio sūrio
1 v.š. aliejaus

GAMINIMAS: 

Pirmiausiai išsiverdame bulves ir jas sutriname, pasigamindami bulvių košę.
Puse gauto bulvių košės kiekio (pirmas sluoksnis) panaudojame uždengti kepimo indo dugnui. Prieš tai kepimo indą ištepame aliejumi.
Smulkiai supjaustytą svogūną apkepiname su faršu. Pagardiname druska ir pipirais. Apkepus dedame ant bulvių košės (antras sluoksnis) ir užklojame likusia bulvių koše (trečias sluoksnis). Ant viršaus užbarstome tarkuotu fermentiniu sūriu.
Kepame orkaitėje įkaitintoje iki 200 laipsnių apie 20 minučių.



Man skaniausia su grybų padažu.
SKANAUS

Čia kelios nuorodos į originalius receptus: pirmas  ir antras

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą